tisdag 9 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 9!



Vad Bengt-Göran inte visste var att alla, ja nästan alla bybor hade pratat ihop sig om att inte gå dit. Där skulle han få stå i sin ensamhet, fundera på varför och hålla ett tal om han så ville. Bengt-Göran var i tid och gjorde i ordning allt på idrottsplatsen. Granen lyste och det blågula bandet var spänt mellan två medtagna trästolpar framför granen. Nu var det bra att vänta.

Klockan hade slagit fyra och på idrottsplatsen var det endast 3 personer med Bengt-Göran inräknat. Lina, Mia och Lukas hade tagit sig till den plats Lina talat om. De låg nu tysta och turades om att kika genom hålet på planket intill planen. Bengt-Göran kollar sig omkring, men ser ingen mer som är på väg. Vimsträskborna hade kanske lyckats. Skulle Bengt-Göran Gran inse sitt misstag. När han så stått och funderat en stund bestämmer han sig ändå för att säga några ord och klippa bandet.

-        Ni som nu ändå tagit er hit ska få ta del av denna invigning och ljuvliga gran som ska lysa hela julen ut, börjar Bengt-Göran. Här ska vi också tillsammans, fortsätter han innan han blir avbruten.

-        Skulle det inte kunna gå att göra en kompromiss, säger pastor Smed som är en av de två andra som är där.
-        Låt han tala till punkt! väser den andra mannen som anslutit sig.

Pastor Smed tystnar och Bengt-Göran fortsätter:

-        Tack, jo tillsammans ska vi också fira en trevlig julmorgon med julbön innan vi drar oss tillbaka till våra hem för att fortsätta med diverse saker som vi alla gör med nära och kära.

-        Det var just det, säger pastor Smed innan han blir avbruten igen.
-        Nu låter du han prata klart! ryter nu den andra mannen och hotar ett slag med käppen.

Pastor Smed rycker till och beslutar sig för att gå därifrån. På väg ut hör han ändå hur Bengt-Göran fortsätter med något ytterligare som ingen ville höra. Nu var det inte många som gjorde det, men det skulle komma ut i Vimsträskbladet hur som helst.

-        Det kommer även att bli ett luciafirande här på idrottsplatsen, och inte i kyrkan som vanligt, därmed är denna gran invigd, säger Bengt-Göran och klipper av det blågula bandet på mitten.

Utanför planket har Lina, Mia och Lukas sett och hört allt. Mia var den som tittade genom hålet senast och pekar förskräckt genom hålet mot planen, och nästan skriker.

-        Det är, det är… !

Lina är snabb och tar en hand för Mias mun och tystar henne.

-        Tyst, vi får inte bli upptäckta. Vad är det? frågar Lina
-        Det är Gubben Bergström. Den andra mannen är Gubben Bergström, får Mia fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar