lördag 13 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 13!



Nu gick dagarna fortare än någonsin. Det var i alla fall så det kändes för Lina, Mia och Lukas. Det var snart luciadagen och all planering innan måste lyckas. Linas pappa Sten hade fått tag på elektrikern Bosse som lovade att ställa upp. Han tyckte det var en strålande idé att reta upp Bengt-Göran. Allt som man kunde ställa till med för att förstöra trodde alla skulle leda till att Bengt-Göran ändrade sig och åtminstone flyttade på granen.

Lina, Mia och Lukas hade tryckt upp ett blad som de nu gick runt och delade ut. På bladet stod det allt om hur luciafirandet skulle gå till. Att om man ville vara med skulle alla samlas på läktaren på idrottsplatsen först för att sedan ansluta sig till luciatåget som skulle passera och gå vidare mot kyrkan. I samband med spridandet om lucia samlade de på sig fler underskrifter och vid en extra koll hade de nu alla i hela Vimsträsk skrivit på. Alla förtuom Gubben Bergström och Bengt-Göran själv förstås. Lina, Mia och Lukas fick enorma lovord igen. Alla tyckte idén om lucia var utmärkt. De gick samma runda som de gjorde med namninsamlingen.

Inne på caféet satt stamgästerna och Aina och Hillevi stod i kassan som vanligt när Lina, Mia och Lukas kom in.

-        Och vad har dessa bedårande barn för påhitt idag? frågar Hillevi.
-        Vi ska försöka få med alla som vill se luciafirandet att reta Bengt-Göran lite, svarar Lukas. Vi vill sprida lite information om hur det ska gå till och vad vi tänkt göra.
-        Kära barn. Vad ni har idéer, säger Aina. Det går väl alldeles utmärkt. Gör vad ni vill och ta en lussebulle om ni vill det med.

De tackade och Lina började berätta och fick allas uppmärksamhet inne på caféet. Alla utom Sven-Sven som satt längst in vid samma bord som tidigare, och med hörlurar precis som vanligt. De struntade i Sven-Sven för tillfället och berättade för alla andra. Lina pratade medan Mia och Lukas gick och delade ut bladet med mer information. När alla fått utom Sven-Sven gick Lina till honom och gestikulerade precis som förra gången. Sven-Sven tog av sig hörlurarna, lyssnade på vad Lina hade att berätta och tog emot bladet.

-        Bra, sa Sven-Sven och satte på sig hörlurarna igen.

Lina, Mia och Lukas tackade för allt stöd och gick åter igen ut till en storm av applåder. 
Då det inte hade kommit in någon löpsedel om Bengt-Görans luciaförslag till Mahoud så hade han tryckt upp en egen. Den som Lina ville ha, och den som skulle få en enorm uppmärksamhet. Den som skulle ta all fokus från Bengt-Görans inslag. Mahoud stod utanför livsmedelsaffären och satte upp löpsedeln med texten: ”F D MISS WORLD ÅRETS LUCIA I VIMSTRÄSK” då Bengt-Göran som vågade visa sig ute kom förbi. Mahoud sa förstås inget och spelade som ingenting hänt.

-        Vad är detta? säger Bengt-Göran och försöker låta sträng. Har ni inte fått mitt inlägg?
-        Näe, svarar Mahoud och låtas se ut som ett frågetecken. Vad skulle det vara?
-        Om lucia förstås, säger Bengt-Göran. Ja ja, jag hoppas den kommer i morgon.
-        Javisst, vi får hoppas på det, säger Mahoud.

Lina, Mia och Lukas är på väg till Mahoud när de möter Bengt-Göran som är på väg tillbaka till kommunhuset. De gömmer snabbt undan de blad om luciafirandet de har i händerna.

-        Och vart är ni på väg? undrar Bengt-Göran och försöker låta lite sträng igen. Vad var det ni gömde undan innanför jackan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar