torsdag 11 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 11



Lina berättade för pappa om sin idé och pappa köpte den direkt. Han tyckte det var alldels utmärkt och lovade att hjälpa till med det Lina föreslog och bad honom om. Han lugnade ner sig, tänkte och sa till Lina flera gånger att han var stolt över sin dotter. Nu var det bara hoppas att den skulle lyckas.

Nästa dag bestämde sig Lina. Mia och Lukas för att gå till skolan i alla fall, trots att de fått ledigt av Maria. De hade även lyckas få med sig hela klassen. Det var något som de ville be Maria om. Något som ingick i Linas plan. Maria blev lite förvånad över att alla kom dit. Maria satt i klassrummet och planerade skolarbetet de sista veckorna som återstod av läsåret när hela klassen kom instormande. De hade så bråttom att de glömde ta av sig ytterkläderna.

-        Men kära hjärtanes, säger Maria. Vad är detta? Det här hade jag inte räknat med. Speciellt inte Lina, Mia och Lukas. Jag hade förväntat mig att ni skulle gå runt i byn och få fler påskrifter.
-        Jag tror vi kan glömma den, säger Lina.
-        Men varför då? undrar Maria. Det var ju en jättebra idé.
-        Just precis, svarar Mia. Var är det rätt ordet. Den skulle nog inte gå igenom.

De berättar om gårdagens händelse vid idrottsplatsen och att det därmed skulle vara en omöjlighet att få Gubben Bergström att skriva på. Även om de på något sätt skulle våga gå fram och fråga tidigare, så skulle de absolut inte göra det nu.

-        Det är ju förskräckligt, säger Maria. Både Bergström och luciafirandet. Att det inte skulle få vara i kyrkan.
-        Det är just därför vi är här, säger Lukas. Vi undrar om inte du kan vara Vimsträsks lucia i år?
-        Neej då! Det är er dag, svarar Maria. Det ska alla femmor och sexor göra som vanligt. Lina är en utmärkt lucia. Blanda inte in mig där. Jag är för gammal.
-        Inte alls, säger Lina. Du är vackrast i hela världen, och skulle vara den vackraste lucian världen skådat.
-        Tack det var snällt sagt, säger Maria. Men snarare var.
-        Maria! säger Mia. Du är!
-        Men varför vill ni ha mig som lucia? undrar Maria. Nu tror jag inte det bara är för att ni tycker jag är vacker och för att ni fick höra att jag varit Miss World.
-        Jo, säger Lina och skrattar och hela klassen följer med i skrattet och förhöjer den goda stämning ytterligare.

Maria förstod att det inte riktigt var sant och ville att Lina, Mia och Lukas att berätta mer. Lina gick fram och ställde sig vid katedern för att berätta om den plan hon kommit på. Den hon hade berättat för pappa igår. Klassen satt tystare och mer spända än någonsin.

-        Ni vet elskåpet som står vi Mahoud? Ja bredvid affären alltså, börjar Lina.

Det visste alla om och svarade ja på Linas fråga. De satte sig ännu mer till rätta och ville nu av allt i världen höra fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar