torsdag 4 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 4!



En demonstration utanför kommunhuset tog fart med burop och ropande på att Bengt-Göran skulle komma ut och ge en förklaring, men ingenting hände. Bengt-Göran satt på sitt kontor och hörde allt, men visade sig inte. Han var fullt fokuserad på sitt arbete och göra de sista åtgärderna innan granen skulle på plats. Alla hade lust att storma in i kommunhuset, men ingen vågade. Det skulle inte se bra ut för lilla Vimsträsk såhär dagarna före jul. De visste ändå att han skulle få förklara sig för eller senare, och de skulle strida in i det sista.

Det hade blivit ny dag och Vimsträskborna vaknade tidigt av blinkande lysen från en dånande lyftkran. Efter några timmar hade den fyra meter höga granen kommit på plats. Lamporna var uppsatta och den lyste upp nästan hela Vimsträsk, precis som Bengt-Göran lovat. Det var även precis lika illa som byborna menade. Det var en livsfara för skridskoåkning. Klockan 16.00 hade det annonserats om invigning. Då skulle Bengt-Göran hålla ett högtidligt tal innan han klippte bandet. Byborna hade en annan tanke. Det skulle inte alls bli något högtidligt av det.

Barnen i Vimsträsk hade också fått upp ögonen för denna enligt dem förstörda julmånad. Lina var ett av barnen som tog tag i det. Tillsammans med sina kompisar Mia och Lukas skulle hon göra allt för att få bort den stora granen. De går alla tre i samma klass, så Mia och Lukas är 11 år även de.  De hade redan börjat planera för vad de skulle göra. En namninsamling gick runt på skolan, och de hade även fått lov från deras fröken Maria att få extra tid för att gå runt i byn och be invånarna skriva på. Alla barn och alla lärare, samt rektor på skolan hade redan skrivit på. Alla tyckte det var ett bra initiativ, även om det kanske inte skulle hjälpa. Om det bara skulle få med sig alla i hela kommunen så borde Bengt-Göran lyssna och inse sitt misstag. Nu är det inte så lätt som det kan tyckas med att få tvåhundra underskrifter. De finns de personer som bara vill sätta sig emot och vara otrevliga.

Lina, Mia och Lukas började sin runda i byn. De tog närområdet bredvid skolan först. På Vimsträsk Livs var det inga svårigheter att få med sig Mahoud och hans tre anställda, även några kunder som var där vid tillfället skrev på. De visste vilka de skulle vara lite rädda för. Gubben Bergström som alla barn kallar honom var en av dessa. Knut Bergström är känd för att vara vresig. Han sitter oftast hemma i köksfönstret och stirrar ut för att ha koll på vad som händer. Även i vardagsrummet mot bakgården där han har koll på sina fåglar. Fåglar som han tycker är hans egna bara för att han byggt holkar och fågelbord. Han tror att han är den enda som har något sådant utplacerat. Gubben Bergström är oftast lite ovårdad och klädd i gamla långbyxor och en sliten lusekofta ovanpå nätbrynjan. Duschen hittar han inte till speciellt många gånger på en månad. Det har hänt flera gånger att barn har blivit jagade av honom med allt möjligt från krattor till gevär, så att Gubben Bergström är en läskig figur tycker alla barn som vuxna. Det är alltså ett stort problem att få med sig honom. Bara att närma sig gården är illa nog, för man vet aldrig vad som kan hända. Så det var något som det skulle fundera på under tiden de hittade andra som ville skriva på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar