lördag 20 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 20!


När Gubben Bergström står alldeles intill dem höjer han käppen i ett försök att försöka skrämma dem, något som han också lyckas med. Lina, Mia och Lukas skakar inombords, men på något sätt så visar de inte det utåt.

-        Den där listan ni har gått runt med skulle jag vilja se, säger Gubben Bergström och låter sträng.

Lina, Mia och Lukas får inte fram ett ljud, så Bergström tittar på dem med en arg blick.

-        Nå vart har ni listan!
-        Vi har den inne på skolan, får Lina fram.
-        Ja om det är namninsamlingen du menar, säger Lukas.
-        Självklart! Vad annars, säger Gubben Bergström. Eller har ni fler kanske.
-        Eh, nä det har vi inte, säger Mia.
-        Då så! Kan jag få se den? frågar Gubben Bergström igen.
-        Det är klart du får, men vi har den ju inte här, säger Lina.
-        Då är det ni som kommer förbi mig i morgon, säger Bergström. Gör ni inte det så råkar ni ut för något som ni aldrig kommer att glömma.
-        Ok, svarar alla tre med darrande läppar.
-        Kan vi gå nu? frågar Mia.

Bergström svarar inte, men börjar gå själv och höjer käppen mot dem. Det tar Lina, Mia och Lukas som ett tecken och går skraja tillbaka till skolan. Först vågar de inte berätta vad som hänt, men det märks så tydligt på dem och de andra i klassen och Maria undrar vad det är som står på. De berättar att de mötte Gubben Bergström och vad han ville.

-        Ska ni gåt dit? undrar Maria.
-        Mm, vi är så illa tvungna, svarar Lina.
-        Men undra vad han vill, säger Lukas.
-        Förstöra den såklart, hävdar Mia.
-        Vet ni vad, säger Maria. Efter allt detta så slopar vi den sista geografiläxan. Det är inget som ni ska behöva tänka på och göra i en stund som denna. Dessutom är det snart julavslutning. Då har ni också annat att tänka på.

Eleverna får fram ett leende och tackar Maria. Hon gör verkligen allt för dem. Det är världens bästa fröken om man frågar eleverna. På julavslutningen skulle de inte göra något speciellt. Hela klassen skulle sjunga Busungarnas jullåt ”Tomten jag vill ha en riktig jul”

Ingen av dem kunde sova den natten. Ja inte särskilt bra i alla fall. Lina hade vaknat varannan timme och väldigt svårt att somna om. De värsta mardrömmarna om Gubben Bergström hade cirkulerat i huvudet. Även om hon förstod att han inte alls är så farlig som han verkar vara. Det är bara ett spel som han kör med. Det var i alla fall det hon ville tro.

På morgonen gick de som vanligt till skolan. Det var en tyst dag i hela klassen. Den enda gången det hördes något var i stort sett när de övade på julavslutningslåten.  Efter skolan skulle Lina, Mia och Lukas ta sig till Gubben Bergström även om de egentligen inte ville, men han hade hotat dem tillräckligt för att de inte skulle våga strunta i det.

När skoldagen var slut samlades de upp hos Mia för att hitta den kraft och mod de kunde behöva. Därefter tog det listan och gick med tunga steg till Gubben Bergström. Bergström satt som vanligt vid köksfönstret och stirrade ut. Han såg Lina, Mia och Lukas närma sig. De hann inte komma långt in på gården förrän han slet upp ytterdörren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar