onsdag 3 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 3!



Kurt-Allan Smed är byns pastor sen tre år tillbaka och har gjort kyrkan mer populär än någonsin. De tre senaste åren har bidragit med att rusta upp kyrkan som nästintill höll på att falla ihop och gå i graven, även ökat antalet besökare. Så väl som alla söndagars gudstjänster och framförallt julbönen. Kurt-Allan är 55 år och en väldigt stilig karl om man frågar byns alla tanter över 70. Han gör alltid gudstjänsterna till något extra och tanterna brukar skämtsamt säga: ”Undra vad han har smidit för planer idag”

Kurt-Allan är inte heller ute denna dag utan sitter inne på sitt rum i kyrkan och smider nya planer inför kommande gudstjänster. Mahoud och Sten får några med sig och går med tidningen under armen i samlad trupp mot kyrkan. De hinner inte komma ända fram förrän Kurt-Allan öppnar kyrkporten och ropar:

-        Vad är det som står på? Stopp i herrens namn! Så här brukar ni inte komma in till mig.

Alla som Sten och Mahoud fått med sig stannar upp framför pastor Smed. Sten och Mahoud tar några extra steg och Sten tar till orda.

-        Ursäkta att vi stör pastorn, men har han läst dagens tidning?
-        Nej, svarar pastor Smed. Det har jag tyvärr inte hunnit.
-        Då vet pastorn alltså inte om vad Bengt-Göran Gran har fått för sig? säger Sten.
-        Nej tyvärr, säger pastor Smed och fortsätter med sin sällsamma röst. Är det något spännande? Eller förlåt, av era blickar och marshen hit så förstår jag att det inte verkar bra.
-        Det kan man säga, säger Mahoud. Han har fått för sig att placera en stor gran mitt på idrottsplatsen och tänkte även att julbönen skulle vara där.
-        Jaså. Mycket intressant säger pastor Smed. Var det inte värre?
Sten Bergman ilsknade inombords, men vågade inte visa ilskan utåt mot pastorn. Han vände sig bort och svalde några gånger, behärskade sig och vände sig mot pastorn igen.
-        Menar du alltså att det är en bra idé? frågar Sten
-        Javisst! Det skadar väl inte med lite omväxling, svarar pastor Smed.
-        Och om det är -30 grader då? frågar Mahoud.
-        Den placeras även ut i morgon och kommer att sabotera all skridskoåkning, säger Sten. Och är du inte arg för att han hittat på det bakom din rygg.
-        Oh nej. Det kan jag inte vara, svarar pastor Smed. Det är alltid välkommet med nya idéer i guds hus. Men det är förstås lite synd med skridskoåkningen.

Alla vänder sig om och går lite besvikna tillbaka. Det var inte det svaret de hade tänkte sig. Men ingen kunde vara arg på pastorn. Däremot hade ilskan mot Bengt-Göran Gran inte släppt. Pastor Kurt-Allan Smed såg besvikelsen i deras ansikten. Något som han också kunde förstå. Innan han gick in i kyrkan igen ropade han till folksamlingen som nu kommit en bit bort.

-        Det går säkert att göra en kompromiss!

Ingen av dem hörde det utan gick med raska steg i ett sorl av röster från deras egna munnar och en och annan kraxande kråka som flög ovanför. De pratade för fullt över vad det kunde göra för att stoppa allt detta. Dagen började också närma sig slutet och i morgon skulle granen komma på plats. Den allra första tanke var att de skulle sätta sig mitt på idrottsplatsen och strejka. Det förslaget blev ändå kortvarigt, även om det skulle vara det bästa. Men tanken på att de förmodligen skulle frysa ihjäl så gick det förslaget bort. Nu hade de inget annat som kunde ske innan granen kom på plats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar