tisdag 2 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 2!



”I MORGON PRYDER VI IDROTTSPLATSEN MED EN FYRA METER STOR GRAN”

Barn som vuxna var irriterade. Det som är hela Vimsträsks stora nöje ska förstöras med en stor gran. Skridskoåkning skulle inte kunna genomföras som den brukar. Det skulle vara lika med livsfara att ge sig ut på isen med en fyrameters gran mitt på planen.

-        Det här ska Bengt-Göran få höra, säger Sten Bergman som är f d kommunalråd och även pappa till Lina.

Lina som är 11 år och driftig och påhittig tjej och som även tränar för fullt för att bli Sveriges nästa stora konståkerska. Nu kommer hennes träning inte bli av, om hon inte får skjuts flera mil till närmaste ishall. Det är inget som varken Sten eller Lina vill. Sten tror inte heller att det ska bli några problem att få Bengt-Göran att ändra sig, då han verkar ha flertalet av kommunens invånare med sig. Fast samtidigt så vet han med erfarenhet hur en kommunstyrelse kan sätta sig emot och hur envis Bengt-Göran kan vara. Är något bestämt, så är det bestämt.

Bengt-Göran Gran visar sig inte ute denna dag. I vanliga fall brukar han vara väldigt aktiv med att visa sig runt om i byn och prata med invånarna.

Butiksägaren Mahoud har sett och hört uppståndelsen utanför butiken och kommer ut med Vimsträskbladet med sidorna 5 och 6 uppslagna. Han tystnar ner folket och ber att få läsa högt från tidningen. Alla tystnar och lyssnar på Mahouds stämma när han börjar läsa från inslaget i tidningen.

-        Granen kommer att sättas på plats i morgon med en stor lyftkran. Det är även tänkt att vi ska ha årets julbön ute på idrottsplatsen, säger kommunalrådet Bengt-Göran Gran och fortsätter. Det kommer att bli en extra julstämning och granen kommer att lysa upp hela byn i denna annars så mörka tid. Tänk att tillsammans med hela byn få starta julen med julbön och sedan ett stort firande innan vi sakta drar oss hem till var och en och väntar in tomten med nära och kära. Det kommer bli en jul utöver det vanliga.

Då kan inte Sten Bergman hålla sig längre och ber Mahoud om ursäkt att han avbryter. Mahoud säger på sin knackliga svenska att det inte gör något och att han ändå i stort sett var klar.

-        Är han tappad bakom en tågvagn? utbrister Sten och får ett stort gehör. Vi måste stoppa honom på något sätt.

Alla börjar åter prata i munnen på varandra.

-        Vad ska vi göra?
-        Vi måste få fler med oss!
-        Det är ren idioti!
-        Hur dum får man vara?
-        Det är typiskt honom!
-        4 meter? Han är väl max en och sjuttio!
-        Det blir väl inte mer julstämning av detta!
-        Har han pratat med Kurt-Allan?

Efter den repliken tystnar alla igen.


-        Ja, undra om han har pratat med Kurt-Allan, säger Mahoud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar