måndag 1 december 2014

Julkalendern 2014 - avsnitt 1!


GRANEN I VIMSTRÄSK

Snön hade lagt sig och det vita täcket lyste upp den lilla kommunen Vimsträsk precis som vanligt i december. Den första snön brukar normalt komma i oktober, vissa år redan i september. Det här året var den nu bara en vecka gammal. Trots det så låg det lite mer än en halv meter. Vägarna var plogade och idrottsplatsens plan var spolad till is. Det var nu premiärdagen för allmänhetens åkning. Folk hade gått man ur huse för att inviga sina nyinköpta skridskor eller snöra på sig sina begagnade. Idrottsplatsen var till bredden fylld av människor. De som inte åkte satt på läktaren och tittade ner på sina barn, barnbarn och alla andra som drattade på ändan när de skulle göra försök av alla de möjliga piruetter, dubbla axlar och allt vad det heter i konståkningssammanhang. En liten del spelade även ishockey på ena kortsidan av den stora planen.

Vimsträsk som i övrigt består av en livsmedelsbutik, ett bibliotek, ett café, en kyrka, en skola och kommunhuset. Om man skulle behöva något annat utöver det som byn har att erbjuda är man tvungen att åka ett antal mil till någon av de närmaste större kommunerna. Det är inte något som byns invånare har något problem med. De drygt tvåhundra personer som bor i Vimsträsk trivs alldeles utmärkt. Alla älskar speciellt vintern och allra mest julmånaden då snö och belysning gör byn så stämningsfull som julen bara ska vara. Folk i alla åldrar träffas på biblioteket och på caféet och pratar mellan kaffetåren och tuggorna eller mellan raderna i en bok. Emellanåt tittar de ut på snön som ligger kristallklart på marken och alla träd och bara sitter tyst och njuter av byns julstämning.

Caféets ägare Aina och Hillevi som förövrigt är systrar och även pensionärer, men de hindrar dem inte från att arbeta och driva byns café. De har som vanligt fullt upp dessa tider. December är det mer arbete än vanligt. Deras hembakta saffransbröd är populärt av alla invånare. Det finns inte någon som inte har testat deras saffransbullar och saffranssockerkaka. Speciellt saffranssockerkakan som även innehåller inslag av torkade aprikoser. Caféet är alltid välbesökt och ibland kan det vara kö utanför för att de inte får plats. Det är något som systrarna Aina och Hillevi framfört till kommunens kommunalråd Bengt-Göran Gran.

Denna dag var precis som alla andra decemberdagar om det inte vore för dagens löpsedel som prydde fönstret på livsmedelsbutiken Vimsträsk Livs. De som inte var inne på caféet, biblioteket eller på idrottsplatsen stod utan för Vimsträsk Livs och var märkbart upprörda. Så upprörda att det hördes lång väg och allt fler började ta sig dit för att få reda på vad som stod på. Vimsträskbladets löpsedel hade en enda stor text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar