torsdag 1 december 2011

Del 1 !!

Milla och lillebror
Familjen Melkersson håller på som mest med förberedelserna inför första julen med den lilla nykomlingen i familjen. De börjar ta fram de första sakerna som hör julen till. Julstjärna och adventsljusstake. Nedräkningen till Julius födelsedag ska börja räknas ner genom ljusen i adventsljusstaken, och genom luckorna på julkalendern. Ja nu är det förstås julafton den dagen som luckorna är slut också.
Milla går i tankar på hur den här julen kommer att se ut. Kommer det att vara annorlunda? Kommer Julius födelsedag i första hand, eller kommer det att vara precis som vanligt? Hon är i alla fall säker på att den inte kommer att bli som förra julen. Hon vet inte heller om hon får träffa Bisse igen.
Julius som fyller 1år på julafton. Namnet fick just för att han föddes på julafton. Milla är stolt över att hon kom på det, och mamma Ida och pappa Lars tyckte det var ett jättebra namn. Milla hade först tänkt säga att Julius skulle heta Bisse, men ändra sig ganska snabbt. För det skulle bara finnas en Bisse som hon visste om.
Efter en stund på sitt rum smyger hon tyst in i mamma och pappas sovrum för att titta på Julius som ligger och sover, hon pratar tyst för sig själv till lillebror:
-        Hur kommer det här att bli? Ska jag ge dig en födelsedagspresent eller en julklapp? Eller ska du ha både och? Kommer du att få fler presenter än andra? Jag ska fråga mamma och pappa, för du kommer ändå inte att förstå något. Men du ska veta att tomten finns och julen firar vi för Jesus födelse. Det har jag lärt mig i skolan, även om vi kommer att fira dig.
Hon lämnar Julius och går ut till vardagsrummet där mamma och pappa sitter.
-        Hej gumman, hur är det? säger mamma Ida och fortsätter. Du har varit så tyst och ser så fundersam ut.
-        Ja mamma, det är sant. Jag har funderat också.
-        På vad då? undrar pappa Lars.
-        Hur den här julen kommer att bli. Jag var inne hos Julius och pratade lite med honom, även om han inte kan svara.
-        Så Julius har något med dina tankar att göra? frågar mamma.
-        Ja på sätt och vis. Kommer vi att fira julafton som vi brukar, eller kommer vi att fira Julius födelsedag?
-        Men lilla gumman, kom och sätt dig här emellan oss så kan vi prata om det, säger mamma.
Milla hoppar upp i soffan mellan mamma och pappa och sedan börjar de prata.
-        Det är något som vi funderat på mycket också, säger pappa. Men självklart kommer julen att bli som förut, även om Julius måste få känna att han fyller år.
-        Och nu förstår han ändå inte mycket av vad som händer, fortsätter mamma.
-        Mmm, det tänkte jag också, säger Milla. Det sa jag precis till honom också. Men kommer han att få fler julklappar.
-        Hur tänker du då? frågar pappa.
-        Så det är det som oroar dig? undrar mamma.
-        Nja, jo kanske, kanske inte. Får han både födelsedagspresent och julklapp? undrar Milla.
-        Vad tycker du själv gumman? frågar mamma. Ska han få både och?
-        Jag vet inte mamma, jag vet inte. Men på något sätt måste han ju känna att han fyller år.
Milla hoppar ner från soffan och går på sitt rum igen. Hon hoppas på att hon får träffa Bisse igen, för han har säkert någon bra idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar