söndag 6 september 2015

Att det ska behövas en bild!

Det är hur bra som helst att folk bryr sig och skänker pengar. Det är hur bra som helst att alla startar olika insamlingar och pratar om det.
Men varför först nu? Varför ska det behövas en bild?


Det har pågått hur länge som helst ute på medelhavet, men då har ingen pratat eller startat insamlingar. Att det ska behöva bli så tydligt som när en 3-årig pojke hittas död och uppspolad på land. Det har dött massor därute och jag tror inte Alan är den enda 3-åringen. Tänk istället om allt prat, hjälp och insamlingar kommit tidigare. Ja då kanske Alan hade levt idag. Nu fick han sätta livet till och bli startskottet på något som skulle ha skett långt tidigare.
Jag som alla tycker det är hemskt att se detta och är samtidigt glad att det händer något. Det är banne mig (om än en aning sent) på tiden. Så fortsätt med det ni gör.

2 kommentarer:

  1. Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

    Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

    https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

    3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

    När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

    Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

    Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

    Ovanstående redogörelse är ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare givit uttryck för.

    Populism” är att utan tanke på konsekvenserna utlova permanenta uppehållstillstånd åt alla som överlever resan hit, vältra över ansvaret på kommunerna vars politiker sliter sitt hår och skylla dödsfallen på meningsmotståndare. Det ger godhetsstämpel och pluspoäng i vida kretsar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vare sig det handlar om faderns tänder, systerns pengar och människosmugglare är det hemskt. Finns ändå massor som skulle kunna göras innan detta hände. Den här bilden satte igång allt, trots att det pågått hur länge som helst. Det är ju att hjälpa dom överleva resan hit. Inte bara dom som överlever resan.

      Radera