tisdag 1 juli 2014

Hjärter dam!

Något helt otroligt hände på jobbet idag när vi närmade oss slutet på dagen. En kollega tar fram en kortlek och vi börjar leka lite med korten och gissa vad det är för kort utan att se. Då kommer vi på att säga ett kort och det ska vara det sista vi drar. 
Jag väljer hjärter dam.
En liten tjej kommer och är med också. Kollegan tar kortleken och blandar. Tjejen säger en siffra på hur många kort kan ska ta bort från översta delen (kommer inte ihåg exakta siffror). Ingen hjärter dam var med. Han tar upp kortleken och blandar igen. Jag säger en siffra. Han plockar bort så många kort från översta delen. Ingen hjärter dam. Ny blandning. Tjejen säger en siffra, likadant.

Han blandar leken och lägger upp korten i fem högar med ca 6 kort i varje. Jag och tjejen väljer en hög var som han plockar bort. Ingen hjärter dam. Ny blandning. Lägger ut i 4 högar. Vi plockar bort en var. Ingen hjärter dam. Tar upp resterande och blandar igen. Två högar. Vi väljer bort en. Vad tror ni? Ingen hjärter dam. Nu är det 4 kort kvar. Han tar upp dom och blandar om dom lite lägger ut dom 1 och 1 på bordet. Vi väljer bort ett var. Inget av dom var hjärter dam. Då är det alltså två kort kvar. Tillsammans kommer jag och tjejen fram till ett av dom som ska plockas bort. Tro det eller ej, men det var inte hjärter dam.

Ett kort kvar alltså som ska vändas. Tankarna hinner naturligtvis gå att hjärter dam inte finns, då vi inte kontrollerade om alla korten var med innan. Även fast vi var rätt säkra på att alla korten är med. Han vänder.


Det är helt sjukt. Det ska ju inte gå. Vad är sannolikheten? 

Om det är någon som är snabb i huvudräkning och kan komma med hur stora oddsen är får ni gärna dela med er. Det kan inte vara 1 på 52 i alla fall. Det är vi rätt säkra på. Då allt blev slumpmässigt på hur många kort som var kvar hela tiden, och det blandades om efter varje. Därav antagligen ganska svårt att räkna ut en exakt siffra på hur stor sannolikheten var att det skulle hända.

Vi testade naturligtvis ett antal gånger efter utan att lyckas. Ska sägas att vi ruskigt nära med klöver ess gången efter. Det kom upp med endast tre kort kvar. 

Känner jag oss rätt kommer vi att fortsätta med det ett x-antal gånger i morgon också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar